„Природна география на континентите“ с автори Румен Пенин и Димитър Желев

„Природна география на континентите“ с автори Румен Пенин и Димитър Желев

Катедра ЛЕОПС > Новини > Новини > „Природна география на континентите“ с автори Румен Пенин и Димитър Желев

„Природна география на континентите“ с автори Румен Пенин и Димитър Желев

На 21 април 2023 г. в Аулата в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ при засилен интерес бе представена книгата „Природна география на континентите“ на проф. Румен Пенин и доц. Димитър Желев, преподаватели в Катедра „Ландшафтна екология и опазване на природната среда“ на Геолого-географския факултет. Авторите и гостите на събитието бяха поздравени с приветствия от проф. Климент Найденов, декан на Геолого-географския факулет, доц. Стелиян Димитров, председател на Българското географско дружество, журналиста и пътешественик Симеон Идакиев и рецензента на изданието проф. Ангел Велчев. Водещ на събитието бе Любов Костова от Фондация „Красива наука“. Книгата бе представена в две части – чрез видео обръщение от водещия автор проф. Румен Пенин и чрез кратка презентация върху книгата и темите, които засяга, на доц. Димитър Желев.


На 560 страници текст са разкрити основните закономерности, фактори и условия, определящи невероятните и разнообразни природни картини на сушата. По достъпен начин е интерпретирана актуалната географска информация; коментирани са съвременните научни идеи, хипотези и теории; изказани са авторски виждания по отделни теми.

Информацията за всеки континент е поднесена в две части: обща и регионална, като за илюстриране на текста са използвани повече от 1500 цветни фотографии, над 400 карти, диаграми и схеми, част от които са от личния архив на авторите.

Книгата може да бъде поръчана онлайн ТУК.

Събитието е част от празничния календар от събития, с които Геолого-географският факултет отбелязва своята 60-годишнина. Издаването на „Природна география на континентите“ е част от инициативата „Геодекада 2020-2030“ на Българско географско дружество, а самата книга е посветена на 50-годишнината на Катедра „Ландшафтна екология и опазване на природната среда“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *